Toiduallergia

iDevice ikoon Toiduallergia

Toiduallergiat esineb kõige sagedamini alla kolmeaastastel lastel. Toiduallergia avaldusteks võivad olla: kõhuvalu, iiveldus, oksendamine ja/või kõhulahtisus huulte, keele ja suu limaskesta sügelus, kipitus ja turse, nõgesetõbi ja/või näoturse, atoopilise nahapõletiku ägenemine, allergiline nohu ja/või silmapõletik, kõrvapõletik, kõriturse, astma (hingamisraskus), anafülaktiline shokk

Iga toiduaine võib põhjustada allergiat. Kõige sagedasemad toiduallergeenid imikutel ja väikelastel on: lehmapiim, muna, kala, nisu, soja.

Üldtuntud toiduallergeenid on: tsitrusviljad, maasikad, tomat, herned, pähklid, mandlid, shokolaad, kakao, mesi, muna, kala.
Sageli põhjustavad allergiat ja halvendavad allergiahaiguste kulgu maiustused, sest nende valmistamisel kasutatakse palju suhkrut, üldtuntud toiduallergeene ning maitse-, värvi- ja säilitusaineid.

Vältida tuleb kõiki allergiat põhjustavat toiduainet sisaldavaid toite. Põhitoiduained tuleb asendada samaväärsetega, üldtuntud toiduallergeenid asendamist ei vaja.
Taluvuse taastumine oleneb ka allergeenist, pähkli, kala ja muna allergia võib kesta eluaegselt.
 



Milliste järgnevate toiduainete vastu võib olla allergia?

maasikad
riis
muna
tatar
piimatooted
nisu
vorst
kala
pähklid
kapsas
mesi
soja
tsitrusviljad
oliivid
hakkliha
tomat
herned
mandlid
õunad
mahl



Märgi ära vaevused, mille järgi saab toiduallergia ära tunda?
kõhuvalu
iiveldus
oksendamine
kõhukinnisus
kõhulahtisus
väsimus
suu limaskesta sügelus
kipitus ja turse
luumurd
palavik
allergiline nohu
silmapõletik
kõrvapõletik
kaelavalu
kõriturse
astma