Meekoogi retsept
Loe vene meekoogi valmistamisõpetust ning kirjuta saadud andmete põhjal koogi retsept.
Pese 75 g rosinaid ja korinte, kuivata ning kasta 4 spl viinaga. Sulata
250 g mett, 80 g suhkrut, 1 pakike vanillisuhkrut, 125 g võid ja 100 g
searasva pidevalt segades tasasel tulel ühtlaseks massiks. Täielikult
jahtunud massile lisa 2 muna ja vürtsid (soola, 2/3 tl kaneeli, 2/3 tl
jahvatatud nelki ja kardemoni, 6 tilka mõrumandli essentsi). Lisa 375 g
jahu, 20 g kakaod, 1 pakike küpsetuspulbrit ning 1/8 l piima. Sega
ühtlaseks taignaks. Lisa taiganale viinaga niisutatud rosinad, korinti, 100 g hakitud kreeka pähklied, 50 g sidruni- või apelsinisukaadi.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile (32x28cm) ja silu
tasaseks. Küpseta eelsoojendatud ahju keskmisel tasandil 180 – 200 C
juures umbes 25-30 minutit.
Sega 100 ml vett 80 g suhkrut ja 3 spl viina ning kuumuta keemiseni.
Niisuta selle lahusega kooki kohe peale ahjust välja võtmist. Lõika
kook terava noaga umbes 4x4 cm suurusteks tükkideks. Sega 100 g
tuhksuhkrut 2 – 3 spl viinaga ja määri selle seguga koogitükid üle.
Kaunista kreekapähkli pooltega.
Kirjuta vene meekoogi valmistamisõpetusest välja lühendid ning nende tähendused.
| a) Täielikult jahtunud massile lisa 2 muna ja vürtsid. | |
| b) Sega ühtlaseks taignaks |
|
| c) Pese rosinad ja korint, kuivata ning kasta viinaga. |
|
| d) Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile |
|
| e) Sega vesi, suhkur ja viin ning kuumuta keemiseni. | |
| f) Sega tuhksuhkur viinaga ja määri selle seguga koogitükid üle. |
|
| g) Niisuta selle lahusega kooki kohe peale ahjust välja võtmist. |
|
| h) Kaunista kreekapähkli pooltega. |
|
| i) Sulata mesi, suhkur, vanillsuhkur, või ja searasv pidevalt segades tasasel tulel ühtlaseks massiks. | |
| j) Lisa jahu, kakao, küpsetuspulber ning piim. |
|
| k) Lisa taiganale viinaga niisutatud rosinad, kornit, hakitud kreeka pähklid, sukaad. |
|
| l) Küpseta eelsoojendatud ahju keskmisel tasandil 180 – 200ŗ C juures umbes 25-30 minutit. |