Maitsetaimed

Loe teksti maitsetaimedest ning leia, milliseid maitsetaimi kasutatakse: india, jaapani, kreeka, mehhiko, prantsuse, hiina, itaalia köögis.
Koriander
Koriander
Koriandri vili on pisut väiksem valgest piprast, lõhn ja maitse meenutavad kergelt sidrunit. Koriander ise ei tõuse tugevalt esile, aga täiustab teisi maitseid ja on soositud just segudes. Koriander on soositud liha- ja riisiroogade maitseaine hiina, india ja jaapani köögis. Koriandrit kasutatakse ka leibades ja küpsetistes. Sobib suurepäraselt kõikidesse taimetoitudesse. Koriandri seemneid kasutatakse ka hapukapsa, heeringakonservide ja marineeritud köögivilja maitsestamiseks ning ka õunakoogis. Värsked lehed on maitsvaks lisandiks salatites ja suppides. Värske koriander sisaldab rohkesti C- vitamiini.
Basiilik
Heamaitseline ja meeldiva magusa lõhnaga maitsetaim. See põhjamaa loorberiks kutsutud maitsetaim sobib kõikvõimalike toitude juurde. Basiilik pärineb Aasiast ja Aafrikast ja teda tuntakse paarikümmet eri liiki. Peale tavalise basiiliku on saada mitmekülgse kasutusega väike- ja käharaleheline basiilik. Uued maitselt on kaneel- ja sidrunbasiilik. Maitseaineks kasutatakse peeni võrseid, lehti ja latvu. Parim on see värskena, kuid säilitab maitse ka kuivatatuna. Basiilikut kasutatakse maksa, kala, liha, broiler, riisi, suppide, kastmete, salatite, pizza, seene-, juustu-, muna- ja kartulitoitude maitsestamisel. Basiilik tomati ja küüslauguga on omaette elamus. Lisaks veel soojades ja külmades kastmetes, tomati- ja kapsasalatis, seeneroogades, köögivilja- ja makaronisalatites.
Estragon
Estragon on sihvakas, tugevalõhnaline maitsetaim. Enamlevinud on saagikas vene estragon, kuid paljude meelest on parim peenelõhnaline prantsuse estragon. Estragon on prantsuse köögi põhimaitseaine. Seda kasutatakse värskena, kuivatatult või õliga segatult. See sobib eriti hästi küpsetatud ja hautatud toitudesse, kuna maitsestamiseks võib teda lisada toiduvalmistamise varases staadiumis. Wok-pannil valmistatavad road saavad estragonilt oivalise maitsenüansi. Estragoni kasutatakse broiler, linnu-, metsloomaliha, maksa, lambaliha toitudes, praetud kalas (heeringas, räim, vähilised), kastmetes, praadides ja pajaroogades, suppides ja lihapirukates. Lisaks maitsestatakse estragoniga salatikastmeid, majoneesi, sinepit, seene- ja köögiviljakastmeid, kurgi-, liha-, broileri-, kala- ja juustusalateid, omletti ja pastatoite.
Ingver
Põhiliselt Aasia maades ammustest aegadest kasutusel olev vürts, mida esimeste hulgas hakati ka läände eksportima. Enamikus Aasia riikides kasutatakse just värsket ingverit, sageli koos küüslauguga. Aroomilt on ingver värske lõhnaga, kuid maitselt vürtsine ja teravalt mõrkjas. Paremini varustatud poodidest võib ingverijuurt ka müügilt leida. Kasutatakse palju hiina ja india köögis. Jahvatatud ingverijuur sobib hästi küpsetistesse, eelroogadesse. idamaistes liha-, kana-, kala- ja vähitoitudes, põrsalihas, karripulbris, köögiviljatoitudes, marinaadides, kookides (keeksid, küpsetised ja piparkoogid), pudingutes, jäätises ja jookides.
Majoraan ehk õnneürt
Majoraani kasutati vanasti veini ja õli maitsestamiseks. Tänapaevalgi on majoraan tähtis maitsetaim, mida kasutatakse eriti vorsti, aga ka kartuli-, vere- ja kalaroogade maitsestamiseks. Samuti sobib ta kapsa ja hernetoitudesse maitselisandiks ning annab peene maitse kabatšokile, tomatile ja isegi ahjus küpsetatud õuntele. Majoraani lisatakse ka pizzasse ja leivataignasse. Majoraanil on tugev maitse. Tark on teda kasutada ettevaatlikult, muidu võib maitsetaim üllatada oma kibedusega. Lisaks kasutatakse teda maksa-ja neeruroogade maitsestamiseks, lambalihatoitude ning praetud kala juures. Majoraaniga maitsestatud võie on suurepärane maitsenauding. Herne-, kapsa- ja köögiviljasalatis, tomatisalatis, seenetes, broileri- ja munasalatis ning kuklites.
Tshilli ehk kibepipar
Tshillil on palju erinevaid liike, mis erinevad üksteisest nii kuju, suuruse, värvuse kui teravuse poolest. Tshillit kasutatakse nii värskelt kui kuivatatult. Küpseid tshillikaunu võib jahvatada, kuivatada, purustada või helvestada. Tshillipulber valmistatakse kuivatatud tshillikaunade jahvatamisel. Mehhiko köögi põhimaitseaine. grillitud, praetud ja hautatud lihas, hakklihatoitude, grillitud või praetud kalas, oatoitudes, tacode, tortillade ja pitaleibade täidistes, kastmetes, munatoitudes ja risottos. Ettevaatust tshilli töötlemisel! Tshilli võib põhjustada naha, silmade, suu või seedeelundite ärritust. Selle vältimiseks kasutada tshilli töötlemisel kummikindaid. Terava maitse allaloputamiseks ei ole hea juua vett, see ei paranda olukorda - söö riisi, leiba või joo piima.
Tüümian ehk aed-liivatee
Tüümian sobib eriti hästi itaaliapärastesse toitudesse, vormidesse, kastmetesse, makaroniroogadesse. Taime- ja kartulitoidud saavad peene aroomi, kui neile lisada noaotsatäis tüümiani. Tüümian tuleb lisada toidule kohe valmistamise algetapis. Pehmemad varred võib tükeldada toidu hulka, kuid puitunud vartest kasutatakse vaid lehti. Tüümian sisaldab palju eeterlikke õlisid. kastmetes, makaroniroogades, taime- ja kartulitoitudes, uluki- ja lambalihatoitudes, majoneesis.
Pune ehk oregano
Pizzamaitseainena tuntud pune kasvab looduslikult peaaegu kogu Euroopas, Euraasias ja Põhja-Aafrikas. Vahemere- ja Mehhikopärase köögi lemmikürt, sobib peale pizzade ka taimetoitudesse ja risottodesse, aga ka kala ja liha maitsestamiseks. Pune säilitab oma aroomi ka kuivatatult. Maitseaineks kuivatatakse nii lehti, kui ka varre ülaosi. : itaalia, kreeka ja mehhiko toitudes. Grillitud liha ja kala juures, ühepajatoitudes, kastmetes, suppides, hakklihatoitudes, maksa-, neeru-, seenetoitudes, salatikastmetes, pizzade, kuklite, sepikute, ürditee, ürdijuustu, omleti, soojade juustusaiade, risottode maitsestamisel. Koos basiilikuga sobib pune väga hästi tomatitoitude maitsestamiseks. Enne toidule lisamist võib punet peos peenemaks purustada, lisada toidule veidi enne selle valmimist.

Sobita laused õige maitsetaimega
Sõnavara
Sobita mõisted ja tähendused

Leia ülesande 2 tekstist, millised maitseained sobivad järgnevate toitude maitsestamiseks:
- pizza
- vorst
- kartuliroad
- oatoidud
- salatid
- risotto
- vere- ja kalaroad
- tomat ja küüslauk
- makaroniroad
- leib
- taimetoidud
- omlett
- küpsetised
- pastatoidud estragon, tüümian
- liharoad
- maks
- seenetoidud
- majonees
- munatoidud
- marinaadid
- koogid
- hapukapsas
- supid
- kastmed