BBQ

Tänapäeval peetakse nii grillimise kui ka barbecue kodumaaks Ameerikat. Seal kannab igasugune kodune grillipidu nime barbeque, lühendatult BBQ või lihtsalt Q. Sama nimetuse all tuntakse ka üha populaarsemaks muutuvat küpsetusviisi spetsiaalses BBQ-ahjus. Barbecue kogub populaarsust ka eestlaste hulgas ja paljudes koduaedades on barbecue juba niisama loomulik tegevus kui grilliminegi.
Õiget BBQ-d tehakse spetsiaalses BBQ-ahjus. BBQ-ahjusid on mitmetes mõõtmetes - ülisuurtest kuhu mahub loom korraga sisse kuni miniatuurseteni sh. ka kokkupandavaid. BBQ-ahjul on eraldi kütte- ja küpsetuskolle. Küpsetuskoldes asub veevann, mis aitab summutada leegi põletavat kuumust ja annab lisaniiskust. Veevanni kohal asub küpsetusrest liha jt. toiduainete jaoks.
Osadel BBQ-ahjudel on küttekolde peale ehitatud nn. wok-pann, kus on võimalik praadida grillvorste ja liha, valmistada wokrooga või kuumutada mop-kastmeid.
Enamus BBQ-ahjudest on kahe korstnaga, sest ühe korstnaga ahjus ei jaotu kuumus ja suits ühtlaselt. Kütte ja küpsetuskollet ühendab üldjuhul üks suitsulõõr, mis suubub küpsetuskolde keskkohta, et suits jaguneks ühtlaselt. BBQ-ahju köetakse kuivade puudega, soovitatavalt kooritud lepapuuga. Kuumust annab leek, mitte süsi.
Osadel BBQ-ahjudel on eraldi suitsukast, mis täidetakse vee, lepalaastude, üritde, vürtside, luuviljaliste puude okste jms. Nii saab anda lihale aromaatset maitsesuitsu. BBQ-ahjus on küpsetamise käigus niiske ja suitsune keskkond ning küllalt madal temperatuur (ahju sisetemperatuur ca 100 kraadi).
Küpsetamise ajal pintseldatakse liha/kala spetsiaalselt selleks valmistatud kastmega (mopiga), mis annab lihale maitset ega lase sel ahjus kuivada. BBQ-liha ei saa pruuni pealispinda nagu grillides, kuid on see-eest mahlane, mõnusa suitsumaitse- ja -lõhnaga.
BBQ-ahjus küpsetatud liha kvaliteedinäitajateks on maitse, pehmus/küpsus, välimus ja suitsuring (st liha ristlõikel näha olev nn suitsuääris).

Vastake eelneva teksti põhjal järgmistele küsimustele
a) milliseid BBQ ahjusid on olemas;
b) miks on oluline, et BBQ ahi oleks kahe korstnaga;
c) miks on osadel BBQ ahjudel küttekolde peale ehitatud wok-pann;
d) miks lisatakse suitsukasti ürte ja vürtse;
e) mis on mop ja milleks seda kasutatakse?

Kirjelda joonisel olevat BBQ ahju. Millistest osades see koosneb?
